Patho Stone

Naar menu Naar inhoud

alles wat je moet weten over marmer

Marmer is een metamorf gesteente dat ontstaat uit kalksteen onder intense hitte en druk. Het resultaat is een hard, kristallijn gesteente met unieke aderpatronen en kleuren. Deze aderpatronen zijn wat marmer zo aantrekkelijk maakt voor decoratieve doeleinden.


Er zijn veel verschillende soorten marmer beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kleuren en kenmerken. Enkele populaire soorten zijn Carrara, Calacatta, Pietra Bicci, Silver River, Sinai Pearl.

Soorten marmer

Carrara: Deze marmer dankt zijn naam aan de stad Carrara, in de regio Toscane, Italië. Het is een van de meest beroemde en herkenbare soorten marmer ter wereld.

Carrara-marmer heeft meestal een heldere witte tot lichtgrijze achtergrond met zachte en vaak wervelende grijze aderpatronen.

Calacatta: Calacatta is ook een van de meest herkenbare soorten marmer ter wereld. Hij staat bekend om zijn helderwitte achtergrond met aderpatronen die variëren van lichtgrijs tot donkergrijs of soms zelfs goudachtig geel. Deze steen vind je in de Apuaanse Alpen in de regio Carrara, Toscane, Italië.

Pietra Bicci: Een marmer die afkomstig is uit de regio Toscane in Italië. Deze Pietra Bicci heeft meestal een lichte tot middelgrijze achtergrondkleur met opvallende aderpatronen van wit, crème en soms lichtbruin. 

Silver River: De marmer Silver River heeft meestal een lichtgrijze tot witte achtergrondkleur met opvallende aderpatronen die lijken op de beweging van water in een rivier. Deze aders zijn meestal zilvergrijs tot donkergrijs van kleur, vandaar de naam. Er zijn verschillende locaties over de hele wereld waar dit type marmer wordt gewonnen.

Sinai Pearl: Ook wel gekend als ‘marmer van de Sinaï-woestijn’. Deze Sinai pearl is afkomstig uit Egypte. Egyptisch marmer staat bekend om zijn kwaliteit en wordt al eeuwenlang gebruikt in architectuur en kunst. Deze heeft doorgaans een lichte tot middelgrijze achtergrondkleur met prachtige grijze, beige of bruine aderpatronen die op parels lijken.

Hoe wordt marmer gemaakt

Marmer is een natuursteen die ontstaat als gevolg van geologische processen over een zeer lange periode. Het proces begint met kalksteen, een sedimentair gesteente dat voornamelijk bestaat uit calciumcarbonaat. Kalksteen wordt vaak aangetroffen op de bodem van zeeën en meren en wordt gevormd uit de overblijfselen van schelpen, koralen en andere calciumrijke organismen.


In de loop van miljoenen jaren kan kalksteen ondergronds worden begraven en blootgesteld worden aan intense hitte en druk als gevolg van geologische activiteit, zoals de beweging van tektonische platen. Deze omstandigheden zorgen voor een proces dat metamorfose wordt genoemd.


Tijdens de metamorfose verandert de kalksteen van structuur en mineralogische samenstelling. Calciumcarbonaat wordt omgezet in calcietkristallen, die groter en harder worden. Deze kristallisatie leidt tot de vorming van marmer.


Terwijl marmer zich vormt, kunnen onzuiverheden en andere mineralen in de kalksteen verschillende kleuren en aderpatronen creëren. Deze unieke patronen en kleuren zijn wat marmer zo aantrekkelijk maakt voor decoratieve doeleinden.

verschillende soorten afwerkingen die mogelijk zijn bij marmer:


Sensato: Licht gezandstraald en geborsteld, een zachte structuur die aardig aanvoelt

Sabbiatino: Biedt een aangenaam gevoel bij aanraking, kleine oneffigheden in het oppervlak typeren deze afwerking

Antico: Originele, eigen inhouse afwerking die de natuursteen een verouderd effect verleent, alsof de tegel al jaren intensief werd gebruikt

Bouchardino: De natuursteen krijgt door deze afwerking een fijn gebouchardeerd oppervlak, met onregelmatige oneffenheden. Extra kleuraccenten en-schakeringen in de steen komen hierdoor aan het licht

Verzoet: Het oppervlak van de natuursteen wordt geschuurd tot een matte, warme glans ontstaat. De korrelgrootte bij het schuren beïnvloedt het beoogd resultaat.

Brosso Vecchio: Bijzonder matte afwerking met uniek 'leather touch' gevoel

marmer kleuren

Marmer bestaat hoofdzakelijk uit het mineraal calciet, maar de aanwezigheid van andere mineralen kan de kleur veranderen. Bijvoorbeeld calciet, dit resulteert in wit marmer, zoals Carrara marmer. Marmer kan ook dolomiet bevatten, dan zal de kleur beige tot roze zijn. De Breccia Botticelli marmer is daar een mooi voorbeeld van. De aanwezigheid van serpentijnmineralen kan marmer een groene kleur geven. Denk maar aan de groene marmer Verde Levanto. Ijzerhoudende verontreinigingen kunnen marmer een geel tot bruinachtige tint geven. Koolstofinsluitsels kunnen marmer zwart maken, zoals Bronze Fantasy-marmer.

marmer toepassingen

Marmer steen zie je overal terugkeren. Overweeg het gebruik van marmer in uw keuken, als keukenwerkblad, of spatwand. In je living een eye catcher zoals een marmer haardmeubel, tafel of marmer bijzettafeltjes of als bar voor fijne avonden? Een marmer badkamermeubel of wastafel geeft ook een luxueuze uitstraling, tot zelfs specifieke objecten zoals onderzetters of ijsblokjes. Kortom, marmer is een duurzaam product met zijn eigen kantjes. Laat u inspireren door onze gerealiseerde projecten in marmer op onze projectpagina.

 

\ contacteer ons!

 

Galerij